In het kader van berm- en hakhoutbeheer voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) tijdens de eerste twee weekends van december groenwerken uit naast de E313 in beide richtingen. Op verscheidene plaatsen tussen Ranst en de grens met Limburg (Ham) worden bomen en struiken op een ecologische manier gesnoeid. Ter hoogte van de mobiele werf beschikt het verkeer op de snelweg maar over één rijstrook.

Nog in december gebeurt ook hakhoutbeheer op enkele gewestwegen in de Kempen.

Snelwegwerken tijdens 2 weekends

Om de hinder van de groenwerken naast de E313 voor het verkeer zo beperkt mogelijk te houden, voert AWV de werken uit tijdens de eerste twee weekends van december (6, 7, 13 en 14 december). Op zaterdag én zondag, telkens van 7.00 uur tot 19.00 uur.

Er wordt gewerkt met een mobiele werf die plaatselijk de rechterrijstrook én de pechstrook zal innemen. De E313 blijft altijd open voor het verkeer, maar ter hoogte van de mobiele werf beschikt het verkeer maar over één rijstrook, wat hinder kan veroorzaken. Er wordt afwisselend in beide richtingen gewerkt (zowel naar Hasselt als naar Antwerpen). 

Oprit Herentals (richting Hasselt) dicht op zaterdag 13 december

Tijdens de groenwerken bij de E313 blijven alle op- en afritten open, behalve op zaterdag 13 december. Die dag is de oprit Herentals-Oost (complex 22) naar de E313 in de richting van Hasselt afgesloten. Het verkeer wordt dan omgeleid en kan via de oprit Geel-West (complex 23) de E313 naar Limburg oprijden.

Winst voor natuur én voor verkeersveiligheid

Hakhoutbeheer is een bijzondere vorm van terugzetten van bomen en struiken. Op de taluds en in de bermen naast de E313 wordt het groen tot net boven de grond gesnoeid, zodat het daarna weer snel kan uitschieten tot een jong en dicht groenscherm. Het snoeien kan op het eerste gezicht drastisch lijken, maar over enkele maanden zullen alweer nieuwe scheuten uit de stompen en wortels tevoorschijn komen.

Naast de verrijking van het ecosysteem in de bermen zorgt hakhoutbeheer ook voor een betere lokale verkeersveiligheid. Oude, afgestorven bomen kunnen immers omvallen of ontworteld raken bij felle windstoten. Ze kunnen dan op de weg terechtkomen en een gevaar vormen voor de weggebruikers. Met hakhoutbeheer worden zulke risico’s vermeden. Meer informatie over hakhoutbeheer vindt u op: www.hakhoutbeheer.be.

Ook groenwerken op enkele gewestwegen in de Kempen

Naast hakhoutbeheer bij de E313 plant AWV ook soortgelijke groenwerken op enkele gewestwegen in de Kempen: Herentalsesteenweg (N13) in Grobbendonk (ter hoogte van het op- en afrittencomplex Herentals-West), Zuiderring (N71) in Mol (tussen het kruispunt met de Paviljoenstraat en het kruispunt met de Schooldreef), Koning Boudewijnlaan (N152) in Olen (ter hoogte van het op- en afrittencomplex Herentals-West) en Liersebaan (N14) in Zandhoven (ter hoogte van het op- en afrittencomplex Massenhoven).

Die ingrepen gebeuren op weekdagen. Het zijn kleinere werken met weinig hinder voor het verkeer. Alleen tijdens het hakhoutbeheer aan de Liersebaan in Zandhoven zal er meer hinder zijn, omdat dan de oprit van de E313 richting Antwerpen tijdelijk afgesloten moet worden. AWV zal de exacte dag van de afsluiting via een persbericht nog meedelen zodra die vastligt.